Servicehunde gør hverdagen lettere for psykisk sårbare

Flere og flere psykiske sårbare får en psykiatrisk servicehund. Kia Hansen er en af dem. Hvis ikke det var for ”Soya”, kom Kia ikke ud ad døren.

Af Katrine Bang Ramsbæk, 14.12.2018

Kia hørte om psykiatriske servicehunde i et TV-program, og vendte det derefter med sin psykiater. Kort tid efter hentede hun Soya hjem fra Sjælland

 

”Soya, sit, ikke hop op” er de første ord der lyder, da jeg træder ind i Kia Hansens etværelses lejlighed i Gellerup. Lejligheden huser et menneske og en hund. Men det er ikke et helt typisk forhold, de to har. Soya er Kias psykiatriske servicehund og hendes støtte i hverdagen.

De to stiftede for første gang bekendtskab den 22. oktober 2017, og de har været afhængige af hinanden lige siden. Det er netop denne afhængighed som Kia især lægger vægt på. Et gensidigt forhold som er af stor betydning for dem begge. Kia valgte selv at træne sin hund, Soya, gennem flere måneder.

Kia har fået certificeret Soya som en psykiatrisk servicehund gennem Trinitas. Her sker træningen af de psykiatriske servicehunde med hjælp fra hundetrænere. Det foregår forskelligt afhængigt af hvor meget hjælp ejeren har brug for til at træne hunden. Trine Bargmann, sekretær ved Trinitas, fortæller, at ejerne ofte selv kommer med en hund, som de har haft et stykke tid og ønsker at få certificeret som psykiatrisk servicehund. For at komme i gang med træningen, og efterfølgende certificeringen af hunden, skal ejerne dokumentere, at de har en vedvarende psykiatrisk diagnose.

 

En normal tilværelse

Hunden der møder mig, da jeg træder ind i lejligheden, er en 5 kg hårløs hund. Ikke det man ved første øjekast ville tænke som en beskytter i hverdagen. Men det er hun for Kia.

”Hvis ikke det var for Soya, kom jeg ikke ud ad døren”

Kia har angst, som har resulteret i tilbagevendende angstanfald. De angstanfald har Soya været med til at dæmpe. For Kia sniger angsten sig ind på hende, når hun er i større menneskemængder. Det kan godt være en udfordring, når Kia til daglig læser til kemiingeniør på Århus Universitet.

”Når jeg er på universitet, ligger Soya ved siden af mig. Jeg har faktisk en taske med til hende, så hun også har sit hjemvante sted at være. Det giver en ro, at hun er der”

Det er netop hjælpen til de helt basale hverdagsting, som Kia har brug for sin psykiatriske servicehund til. For som Kia selv udtrykker det, ved hun godt at Soya ikke får diagnosen PTSD til at forsvinde, men hun gør daglige udfordringer mere overkommelige.

Trine Bargmann fortæller også, at de psykiatriske servicehunde er med til at give psykisk sårbare en mere normal tilværelse.

”Det er en hjælp til selvstændighed. Vi oplever, at det åbner mulighederne til en mere normal tilværelse, da mange af ejerne før i tiden var afhængige af, at venner eller familiemedlemmer satte tid af til at tage med dem ud at handle eller med offentlig transport forskellige steder hen. Efter de får en psykiatrisk servicehund, bliver de sikkerheden og hjælpen, når de er i supermarkeder eller andet”

 

En stigende interesse

Trinitas startede for fire år siden, da Jakob Wilbrandt, tidligere formand, var på rejse og mødte en gadehund. Gadehunden fulgte ham et par dage i hans vandring. Her oplevede han, at hunden gjorde en god indflydelse på hans sind og det modkæmpede den ensomhed, der var i at vandre alene. Her plantede idéen sig til, det der i dag er vokset til den frivillige forening Trinitas.

I dag har Trinitas været med til at certificere fyrre psykiatriske servicehunde, og endnu flere er på vej. En af de fyrre psykiatriske servicehunde er netop Soya, som har været certificeret siden maj 2018.

 Soya er meget opmærksom på Kia, især når de er ude at gå. Det vil sige, at Soya lukker af for andre mennesker og dyr, og fokuserer sin koncentration på Kia. Men som Kia selv udtrykker det

”Soya er en psykiatrisk servicehund men også blot en normal hund. Så nogle gange bliver hun selvfølgelig også draget af andre ting. Så må man bare lige sørge for at gøre sig selv til det mest spændende.”

Opmærksomheden fra Soya ser man tydeligt, da Soya gentagne gange afventer tegn fra Kia til at forlade hende og lægge sig hen i sengen. Soya gør det først, da Kia tre gange har sagt god for, at hun må gå.

På trods af blot et års arbejde som psykiatrisk servicehund, har Soya allerede gjort hverdagen mere overskuelig for Kia. Og som det ser ud nu, vil flere psykisk sårbare få hjælp af psykiatriske servicehunde i fremtiden.

 

 

 

Leave a Reply